A putia do Calabresi, volkser kan het niet. Eenvoudig vers en zonder enige poespas. De maatjes, plastic flessen en tonnetje voor de wijn achter de bar zijn veelzeggend. En het is, zoals zij het noemen, tavola sociale, je schuift bij anderen aan tot de tafel vol is. Gegarandeerd contact met locals dus. Maandag tot en met zaterdag van twaalf tot half vier. Ben op tijd, om half twee staat er een enorme rij buiten te wachten. Via della Concordia 185, een beetje buiten het centrum maar zeker de wandeling door seedy Catania waard.
Da Nuccio, via Penninello, op een steenworp van de Via Etnea is de plek om eevoudig maar lekker vis te eten. De gefrituurde polpo is een heerlijke snack voor bij een wit wijntje. En het gerecht ziet er toch een beetje uit als een nieuw schrift... Beginnen met telline en als je durft slakjes. De tartaartjes van garnaal, tonijn of andere verse vis zijn heerlijk. De orata of spigola in acqua pazza onovertroffen, zeker als eigenaresse Shanty hem zelf klaarmaakt.
Een beetje het zelfde als ingemaakte citroenschillen. Ook hier moet het bitter weg, ook hier is geduld vereist. Maar over een half jaar heb ik heerlijke olijven, en zeker niet uit de supermarkt
Off grid met flaneerauto erbij....
Natuurlijk is het warm hier, zomer vakantie, daar kom je voor naar hier. En gewoon een beetje opletten. Tempo omlaag, en lekker eten en voldoende drinken.
La Tavernaccia, een echte ouderwetse trattoria zoals ik me die van jaren terug uit Rome en Toscane kon herinneren. Eenvoudig, heel lekker en een fantastisch sfeertje tussen bijna alleen maar locals. Via Pignatelli Aragona 88. Op een steenworp van Circo Massimo en belangrijker, op nog geen 5 minuten lopen van Hotel Wagner waar je met Sicilieperklassieker logeert.
Het blijft moeilijk om in Palermo een monument te fotograferen zonder dat er een ander monument op de achtergrond staat en je met je rug naar een ander monument staat. In zwart wit dan maar.
Zonder klassieker, lekker met de trein een paar dagen naar Palermo. Eindelijk weer eens langs bij Hotel Wagner waar mijn gasten altijd slapen. En natuurlijk heerlijk door de stad struinen op zoek naar mooie plekjes en nieuwe locaties.
Van zo dichtbij had ik het nog nooit gezien. De blushelicopter die je vijvertje komt leegslubberen om brandjes te blussen. Wel spectaculair!
Vanmiddag begonnen met de voorbereidingen voor de kookworkshop authentiek Siciliaans. Wilde venkel plukken, blanceren en verpakken. One down.
Net als Ragusa heeft ook Modica twee domkerken. De San Pietro en de San Giorgio. En uiteraard moeten die twee parochies strikt gescheiden blijven, God weet wat er gebeurt als je opeens in de verkeerde wijk gaat bidden... Een handig hulpmiddel, op de gevels van de huizen op de scheidslijn staat netjes aangegeven dat hier de wijk eindigt. Ze hebben nog net geen check point.
Iedere keer weer verrassend, goed én verbeterd. Bistot il Cappero in Modica Bassa. Verrassende gerechten en leuk wijnadvies. Minder opgeprikt dan bij Accursio maar zeker zo lekker. Een aanrader.
Een nieuw seizoen, nieuwe accommodaties en dus nieuwe routes te maken voor het roadbook. en weekje Castelbuono, Gratteri, Parco Vecchio, Palermo en natuurlijk weer een stukje Targa Florio. Nu de aantekening weer verwerken tot een bruikbare routebeschrijving voor nieuwe gasten. Blijft leuk!
Toch op het laatste stukje tussen Palermo en Marineo weer file. Een voordeel, morgen mag ik komen kijken hoe ze ricotta maken.
Op weg binnendoor naar Palermo, toch weer in de file..
Nieuwe routes aan het uitzetten en natuurlijk zelf eerst testen. Hier toch maar even een omleiding maken. Beetje te diep om met de Giulia te doen.
Tot en met 2 juni in het palazzo della cultura in Catania is er een hele fijne tentoonstelling over Warhol en Banksy. Waar de eerste nog 15minutes of fame voorzag voorziet de tweede 15 minutes of being anonymus. Iedere dag van 09.00 tot 19.00.
Vanaf 2022 kun je ook gewoon voor een dagje gebruik maken van één van onze klassiekers. telefonisch of per mail reserveer je de klassieker die je zou willen. Wij zorgen dat de auto op de afgesproken tijd bij je hotel voor de deur staat, afgetankt gewassen en gecontroleerd uiteraard. En kom je na een dagje rondtoeren als een ware filmster weer terug bij je hotel halen we de auto gewoon weer op. Geen gedoe met aftanken, geen gedoe met inleveren. Gewoon lekker makkelijk.