sicilie per klassieker

Hieronder vind je onze laatste vondsten en weetjes en de reacties van gasten op hun rondreis met Sicilieperklassieker.

Op toer met de fel oranje 124 Spider

Op toer met de fel oranje 124 Spider

 Alleen al voor de leuke reacties van omstanders en passanten huur je 12 dagen een klassieker op Sicilië. Want aandacht heb je gegarandeerd met een feloranje Fiat 124 Spider. Gaandeweg onze vakantie blijkt echter dat er meer redenen zijn voor een vakantie op Sicilië in een ‘vintage car’.

De trip begint met een mooie rit in een Alfa Romeo Gulia vanaf de luchthaven in Cantania naar het hotel in Linguaglossa. Prettig zo’n lift! Eenmaal bij het hotel staat hij al te glimmen, ‘onze’ Spider voor 12 dagen. Na een korte uitleg en inchecken, zitten we aan ons eerste voortreffelijke diner. Er volgen er nog meer de komende dagen, want Sicilië per klassieker betekent ook: dineren op niveau. De diverse culinaire hoogtepunten zijn beslist een toegevoegde waarde van de vakantie.

Een ander hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, blijkt de Etna. Via de zuidkant met de kabelbaan omhoog en vervolgens ongeveer anderhalf uur naar de top. Schitterend! Maar Sicilië heeft nog veel meer moois te bieden. Eeuwenoude dorpjes, verlaten weggetjes (soms met een passerende kudde schapen waarvoor de auto aan de kant moet), schilderachtige kustgezichten en op schitterende locaties gelegen hotels.

Het allermooiste van de vakantie blijkt echter: 12 dagen lang rondtoeren in een klassieke cabrio! Een geweldige ervaring. Autorijden zoals het bedoeld is. Het geluid, de betrokkenheid bij het rijden, het ‘één zijn met de natuur’, de reacties van mensen, enzovoort. Iedere dag weer een traktatie, zeker op bochtige wegen die onderdeel zijn van de klassieke Targa Florio. Op de dag voor vertrek laat de Spider ons even in de steek: het brandstoffilter blijkt vervuild. Een ‘toevallig’ passerende Italiaan op leeftijd (met Spider en loods met minstens vijf andere klassiekers!) helpt ons uitstekend. Dat geldt niet minder voor Ben Hofman die op afstand als tolk fungeert en – na enige aarzeling – de rasechte Italiaan het volste vertrouwen geeft om aan zijn oldtimer te sleutelen. We hadden het niet graag willen missen.

Bedankt voor dit onvergetelijke avontuur!

For anyone who likes spirited driving...

For anyone who likes spirited driving and is considering a trip to Sicily; do yourself a favor and rent a true Italian classic to explore the endless mountain and shore roads.

Ben from ’Sicilie per klassieker’ is not only very friendly and knowledgable about Sicily, but he has some real drivers' cars for rent that will make you wonder why anybody would ever rent a regular car again. Not the over-restored and polished purists’ classic cars, but cars that are tuned to do best what you need them to do: reliably drive like stink and deliver more smiles per kilometer then anything else out there.

Ben offers fully catered car-vacations on the Island which really take the hassle out of doing a trip like this. I was fortunate enough to be able to just rent one of his classic Giulia’s for a couple of days and it has been an experience of a lifetime. I would recommend it to anyone who likes driving (classic) drivers’ cars in breathtaking scenery, from hairpin-filled mountain passes to sleepy towns to roads along the shore with beautiful ocean views. 

There is no better way to discover Sicily, thanks Ben! 

Zevende en laatste deel...

De laatste halte in deze reis was Syracuse, thuishaven van Archimedes en de ideale plek om een geslaagde reis af te sluiten.

Na aankomst een heerlijke koude schotel bestaande uit verschillende vis en vleesgerechten gegeten en daarna de stad verkend. Na deze wandeling tussen de gezellige straatjes en een poging tot bezoek aan de dom, waar we inkom voor zouden moeten betalen, Christus zou zich omdraaien in zijn graf moest hij naar het schijnt niet verrezen zijn, aten we in een schitterend en authentiek visrestaurant: Osteria Appolonion. Concept? Eten wat de pot schaft voor 35 euro, alles inbegrepen op de wijn na.

Veel toeristen hebben we er niet gezien, eerder lokale gezinnen met de kinderen op schoot en grootouders aan de kop, kortom de beste plaats om deze reis af te sluiten in stijl.

Helaas zat ons bezoek er na één avond Syracuse al op en werden we de volgende dag terug verwacht door Ben aan het vliegveld waar we nog even herinneringen ophaalde en helaas het tegenovergestelde deden met onze dierbare reisgenoten: Giulia en Sport Spider. Wat een reis.

Voorlaatste deel van het reisverslag.

De volgende rit bracht ons verder langs de kust richting Modica.

We besloten eerst een kleine omweg te nemen om de Scala dei Turchi te bezoeken: een over de kust uitstekende mergelformatie die lijkt op enkele gigantische sneeuwwitte trappen. Zeker eens bezoeken als je in de buurt bent!

Modica zelf is een ongelooflijke stad: gebouwd in een kleine vallei vroegen we ons meerdere keren af waarom en hoe zo'n stad op zo'n plek kan ontstaan en groeien. We verbleven in een hotel dat deed denken aan een gigantisch herenhuis met onmogelijk hoge plafonds met een bijbehorend restaurant waar we subliem hebben gedineerd.

De volgende dag bezochten we deze gezellige stad uitgebreid en verkenden we de nabijgelegen ruïnes van een Griekse nederzetting: de Cava d'Ispica: zeer interessant en verrassend genoeg zo goed als verlaten buiten de occasionele gekko.

Deel 5 van het reisverslag, Relais Briuccia.

De volgende rit bracht ons richting de zuidelijke kust van het eiland: Montallegro.

Hier verbleven we in het naar mijn mening gezelligste en mooiste hotelletje: Relais Briuccia. We werden er hartelijk onthaald door een enthousiaste chef Damiano en zijn charmante echtgenote Adriana. In de buurt ligt een prachtig strand met, moet ik het nog zeggen, een fantastisch seafood restaurant waar we de namiddag doorbrachten in het gezelschap van vongole, pulpo en een fles wijn.

's Avonds kookte Damiano voor ons in het hotel waar hij typische Siciliaanse gerechten op een verfijnde en gastronomische manier presenteerde. Het enige nadeel van de vele verschillende gangen is dat je nogal lang aan tafel zit, als je dit combineert met de Italiaanse gewoonte pas laat aan het diner te beginnen, zit er niet meer bijster veel tijd tussen het diner en het ontbijt, dat trouwens ook schitterend was in dit hotel.

Deel 4 van het reisverslag, Santa Cristina Gela

Volgende halte in onze trip was Santa Cristina Gela, om deze rustige plek te bereiken lieten we de zee achter ons en trokken we het binnenland in.

Onze verblijfplaats was uitgerust met een mooi zwembad, al bleek tijdens onze tweede dag dat er iets mis was met de chloorverhouding in het water, helaas werd het zwembad hierdoor afgesloten voor mensen die geen affiniteit hadden voor chemische brandwonden. Gelukkig was er een nabijgelegen natuurpark, al zagen we deze keer een trektocht door de bergen minder zitten.

Als compensatie voor dit “ongemak” kregen we dan wel weer de wijn gratis bij het diner in het hotel, een zoenoffer dat we zeker niet hebben laten liggen gezien de Siciliaanse wijnen, voornamelijk deze afkomstig van de Etna, echt wel te pruimen zijn.

Een fantastisch reisverslag in 7 delen. Deel 3.

Het eerste dat ons die ochtend opviel was het weer: exit zon, enter storm. We werden niet erg enthousiast bij het vooruitzicht de hele dag te rijden in een onweer maar beter een zondvloed vanuit je auto dan tijdens een dagje strand of citytrippen, toch?

Een kleine adder onder het verdorde gras: de Fiat. Hoewel er een dak over de wagen kan gespannen worden, is en blijft het een oldtimer: 100% water en winddicht was deze wagen dus niet. Gelukkig sloeg de ongerustheid snel over in ontzag over hoe onvoorbereid Sicilië was op een storm van dit kaliber: straten veranderden in rivieren en de wegen werden spekglad. Van heel de reis bleek deze rit toch wel één van de meer memorabele te zijn puur omdat we ons in een Roland Emmerich film bevonden. Leuk contrast ook met onze mixtape die vooral bestond uit muziek van Morricone en Piovani, la vita è bella! Naar mediterraanse gewoonte raasde de storm over en al snel kon ons dak er terug af om verder te rijden over de zacht glooiende bergwegen.

Een hoogtepunt van ons verblijf in Castelbuono was een bezoek aan het nabijgelegen kuststadje Cefalù. Deze gezellige plek wordt gekenmerkt door een gigantische rots die heel de kustlijn domineert: la Rocca. Met de Etna amper uit onze benen hebben we ook met moeite la Rocca kunnen overwinnen met als hoofdprijs een prachtig zicht over heel de stad.

Eenmaal terug zijn we geheel in het thema van onze reis alweer goed gaan eten: zeevruchten, met pasta, uiteraard. Als dessert, omdat we het verdient hadden, een Siciliaanse specialiteit: ijs tussen een brioche broodje.

Een fantastisch reisverslag in 7 delen. Deel 2.

Omdat je Sicilië niet bezocht hebt zonder haar bijzonderste natuurfenomeen een blik waardig te gunnen, daarmee bedoel ik natuurlijk niet de oogverblindende verschijningen van dat andere geslacht, beklommen we na het ontbijt vulkaan Etna. De eerste helft met de auto's, de andere helft te voet.

Vanzelfsprekend liet deze toch wel vermoeiende beklimming een diepe indruk achter: de manier waarop de groene bergflank hier en daar doorbroken wordt door gitzwart lava verraadde direct dat dit geen gewone berg was. Eenmaal voorbij de boomgrens waanden we ons ergens in midden aarde, richting Mordor. Na deze avontuurlijke beklimming stilden en lesten we onze honger en dorst in een door Ben aangeraden houthakkers/boswachters/vulkaanbewoners-restaurantje halverwege de Etna.

Na het consumeren van een zeer smakelijke pasta (het cliché klopt en alles is waar! De Italianen kunnen wel degelijk pasta maken!) en de welgekomen drankjes bleek dat Ben niet alleen de mooiste wegen en wagens voor ons uitkoos, maar ook notie heeft voor de prettigste lokale restaurants en bars: geen enkel restaurant aangeraden door Ben zou in de komende tien dagen tegenvallen!

In de namiddag bezochten we de Alcantara kloof. Deze kloof bestaat uit zwart lava gesteende dat door de snelle afkoeling in interessante geometrische vormen uitgekristalliseerd is, al staat deze theorie over ontstaan van dit fenomeen nog steeds onder discussie. Wetenschappelijk geratel buiten beschouwing gelaten bood deze paradijselijke plek een perfecte gelegenheid om te zwemmen en uit te rusten na de vermoeiende beklimming van de voormiddag. Aanrader!

's Avonds een lekker diner in het hotel en valiezen pakken voor de eerste echte lange rit naar Castelbuono.

Een fantastisch reisverslag in 7 delen. Deel 1.

Over een valse start gesproken:

luchtvaartmaatschappij Alitalia zorgde ervoor dat we na een reis van maar liefst negen uur vermoeid, onfris en toch wel een beetje prikkelbaar arriveerden in Catania. Gelukkig werden we opgewacht door een breed glimlachende Ben en zijn sympathieke vriendin.

Ons humeur smolt al helemaal als sneeuw voor de zon wanneer we in twee schitterende Alfa Romeo Giulia's naar ons hotel aan de voet van de Etna werden vervoerd, om het woord geracet niet te gebruiken, om daar getrakteerd te worden op een aperitief voor een kort woordje uitleg over de reis, het land en natuurlijk de oldtimer's: één van de Alfa's waarmee we arriveerden en een bloedmooie cabrio Fiat Sport Spider.

Ik moet toegeven dat ik niet de grootste gearhead van het land ben, maar bij het vooruitzicht Sicilië rond te trekken in deze twee exemplaren ging mijn hartje sneller slaan dan Jeremy Clarkson die geen steak krijgt op hotel. Nog een glas schuimwijn later lagen we vermoeid maar voldaan in ons bed, klaar voor onze 10 dagen Sicilië. Over een goede start gesproken.

Pitoresk Røros.

Pitoresk Røros.

Oud en nieuw in Røros. Het blijft pitorest en koud. Maar misschien zelfs wel met noorderlicht. 

En het heeft niks met Sicilië te maken maar als je toch een keer een roadtrip door de sneeuw wilt maken is dit wel een gave stop!

Prettige jaarwisseling en de beste wensen voor 2017!!

Rondje Europa, we beginnen in Antwerpen

Rondje Europa, we beginnen in Antwerpen

Gegeten bij LÁmitié aan de Vlaamse Kaai,

lekker, kleine hapjes die je deelt met zijn tweeën. lamszwezerik, oestertjes, enzovoots. En dat alles begeleidt met een heerlijke wijn, top.

 

Jammer dat het een beetje te niet gedaan wordt door een typische "garçon" die letterlijk onder de tafel gaat kijken met de opmerking of de gasten niks hebben laten liggen! Tip verdien je, die vraag je niet!

Een tip, geen zeker geen tip.

Amsterdam Catania,vanaf 22 april direct met KLM

Amsterdam Catania,vanaf 22 april direct met KLM

En dan ook nog fijne aankomst en vertrektijden, wat wil je nog meer. 

Aankomen rond aperitieftijd en weer vertrekken na de lunch op de dag van vertrek, Een vlucht van iets meer dan drie uur, zonder overstap. Tel daarbij op vliegen met de KLM en voor net iets meer dan  € 250,-. Lijkt me een prima deal.

Kom je met die vlucht en boek je voor kerst een arrangement in de meivakantie 2017 bij Sicilieperklassieker betalen wij een van de twee tickets (tot een maximum van  € 260,-) terug.

Deal?

Sicilie per Klassieker is een verslavend leuke bezigheid...

Het is weer stil in de auto, geen inmiddels vertrouwd getik van een TripMaster, geen windgeruis van open ramen en ook het stevige zonnetje is niet terug te vinden. De in de afgelopen weken aangemeten assertieve rijstijl, die de Giulia soepel over Sicilië liet pruttelen, blijkt in het Nederlandse verkeer een stukje minder op prijs gesteld te worden. Kortom; het is afkicken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fraaie natuur en mooie steden, heerlijke hotels, de gezelligheid met Ben en de uitstekende restaurants die dankzij het roadbook ineens binnen handbereik waren. "Het Boek" staat zo tjokvol met goede tips, dat de tijd die er voor de bijpassende route staat onvoldoende is om ook echt alles te doen, te beleven en te proeven. Er blijft dus volop te kiezen over en genoeg om later nog eens op terug te komen.

 

Het moge duidelijk zijn; toeren over Sicilie per Klassieker is een verslavend leuke bezigheid; waarvoor je maar beter gewaarschuwd kan zijn. Voor ons geldt in ieder geval dat we al uitkijken naar nieuwe route en een volgende keer. 

 

Ben, bedankt en tot dan!

 

 

 

Naar de barbier...

Naar de barbier...

Slecht weer op Sicilië, een mooie reden om eens op zoek te gaan naar een goede barbier die dan straks ook in het roadbook vermeld kan worden.

Heerlijk toch volgend seizoen dat je na aankomst in Petralia gewoon even naar de barbier gaat om je te laten scheren!

Gewoon omdat ik het een mooi plaatje vind...

Gewoon omdat ik het een mooi plaatje vind...

Langs de binnendoorweg tussen Riposto en Piedimonte.

Verhuren we de klassiekers ook los?

Naar aanleiding van een vraag op het blog vanmiddag, in principe verhuren we de auto's niet los.

Bij uitzondering en in het laagseizoen wordt er wel eens een uitzondering gemaakt. neem daarom voor even via de mail contact met ons op.

Wie weet Colinda...

Al even terug in Nederland maar wat was het genieten geblazen.

Al even terug in Nederland maar wat was het genieten geblazen.

 

In 11 dagen van het Westen van Sicilië via de Zuidkust naar het Oosten. In een Italiaanse klassieker, de blauwe Alfa Romeo Giulia in ons geval, over de schitterende binnenwegen van het eiland rijden. Met het roadbook op schoot de met veel zorg en liefde uitgezette ‘bolletje-pijltje’ routes volgen. Raampjes open en genieten van al het moois onderweg. Overnachten in luxe hotels in zeer charmante dorpjes. 

 

De laatste 3 dagen van onze reis nog van auto mogen wisselen ook. Dag Giulia…Hallo Fiat Spider! Met de oranje cabrio op en om de Etna mogen ‘scheuren’…super!!!

 

De bijzondere weetjes in het roadbook over onontdekte plekjes, heerlijk eten en fijne wijn maken je verblijf nóg specialer. Aan ‘ontdek onbekend Sicilië’ is absoluut niets te veel gezegd!

 

Waanzinnig veel dank Ben!

Beschikbaarheid eind september, begin oktober.

Naar aanleiding van een vraag gisteren, ja er is eind september, begin oktober nog een Alfa Romeo Giulia beschikbaar. 

 

Een combinatie van een route met Siciieperklassieker en een stop op de Eolische eilanden is uiteraard een optie. Voor een concreet voorstel neem even contact met ons op.

Het is een beetje ver vooruit maar toch.

Transavia biedt zijn vluchten voor het voorjaar 2017 nu al aan voor interessante tarieven.

Een retour vanaf Amsterdam naar Catania kost iets meer dan € 100,-

En als je een beetje handig boekt vlieg je vroeg heen, op dinsdag en op donderdag bijvoorbeeld en laat terug, op zondag bijvoorbeeld. Sicilieperklassieker zorgt ervoor dat je de ochtend dat je aankomt gewoon al vanaf tien uur in je kamer kunt en de laatste dag maak je nog een mooie rit naar de luchthaven met een late lunch in Brucoli bijvoorbeeld.

 

Last minute kan ook trouwens interessant zijn.

Eind augustus heen en begin september terug kost ook maar een kleine € 100,- De heenvlucht is wel erg vroeg maar wij zorgen wederom dat je ook weer meteen over je hotelkamer kunt beschikken.  

Onze huwelijksreis met Sicilieperklassieker.

Onze huwelijksreis met Sicilieperklassieker.

Dag Ben,

 

Ondertussen zit onze reis er al een weekje op maar we zijn nog aan het nagenieten terwijl we een fotoboek maken.

We willen je nogmaals bedanken voor deze fantastische huwelijksreis.

Op een kleine 10 dagen tijd zagen we Linguaglossa, Ragusa, Modica, Noto, Siracusa en vele andere charmante stadjes.

We sliepen in goed verzorgde hotels met telkens een lekker ontbijt.

Voor ons blijven de hoogtepunten toch het bezoek aan de Etna en de Cava Grande, wat een vermoeiende tocht was in de warmte maar zeker de moeite waard. De meertjes in het dal waren echt zeer mooi en verfrissend.

We reden met de rode Fiat Spider waarbij het vooral leuk was dat het dak open kon. Eén keer kreeg hij het wat moeilijk maar dat vonden we niet zo erg want hierdoor kregen we ook de kans om eens met een Alfa Romeo te rijden en een dagje later was alles al geregeld en kregen we de Fiat terug.

De reis is echt voorbij gevlogen en we kunnen ze aan iedereen aanraden!

 

Dikke merci!